Loggbok över Kristinestads Nybyggares patrullmöten och övriga evenemang under 1/2 år

 

Hajarnas möte 3.2.2016
 
Idag lekte vi en lek ute till först. Det var Superhjälte-leken. Inne berättade vi något om oss själva. Vi fick höra om olika resor till Heureka, Kantlax, Power Park, Legoland och Thailand. Vi fick höra om familjer och husdjur och en hobby "geocaching". Till slut hade vi tapto.
 
Hajarnas möte 20.1.2016
 
Idag pratade vi om första hjälpen vid svimning, medvetslöshet, vrickning och försträckning. Vi tränade hur man ska göra om någon har blivit medvetslös eller svimmat. Vi övade också framstupa sidoläge. Vi lekte klappleken och sen övade vi linda bandage runt en vrickad vrist. Nägra märken delades ut. Vi avslutade med tapto.
 
Fackeltåg och minnesandakt vid hjältegravarna i Kristinestad 6.12.2015 (hela kåren). Höstavslutning med märkesutdelning.
 
Hajarnas möte 2.12.2015 (äventyrsscouter)
 
Vi kom in och klädde av oss och satte oss ner. Vi pratade om olika flytvästar och hur man kan hjälpa någon som fallit i vattnert. Vi har kastat livlina. Vi pratade om isdubbar och hur man ska ta sig upp ur en vak. Vi har lekt stolfotboll. Vi avslutade med tapto.
 
Hajarnas möte 18.11.2015 (äventyrsscouter)
 
Idag var bara 3 äventyrare på möte. Detta skrev de i loggboken.
Vi kom in och tog av oss ytterkläderna och hängde dem på kroken. Vi lärde oss knopar; sjömansknop, pålstek, flaggknop, skotstek. Vi tyckte det var både svårt och lätt och mitt emellan svårt. Felix tyckte det blev tråkigt. Mia plockade upp sina pappersskräp. Vi skrev den här loggboken. Vi fick smaka på brända pepparkakor. Till slut lekte vi stolfotboll och hade tapto.
 
Hajarnas möte 15.11.2015 (äventyrsscouter)
 
Idag har Mia, Antonia, Jenna och Matias bakat pepparkakor till julöppningen. Vi har gjort former av flickornas och pojkarnas världsförbundsmärken.
 
Papegojornas möte 15.11.2015 (äventyrsscouter)
 
Vi har bakat pepparkakor. Det var lätt att baka. Vi fick besök av en "gammal" scout som hette Mia. Vi har ätit pepparkaksdeg. Pepparkakorna var formade som scouternas flick-och pojkmärke. Några pepparkakor blev brända så vi fick äta de och dricka saft.
 
Hajarnas möte 4.11.2015 (äventyrsscouter)
 
Vi var ute och lekte "Pepparkaksgubbarna" idag. Vi kom in och klädde av oss. Vi pratade om första hjälp då man får huggormsbett och getingstick. Vi lärde oss hur man använder en Epipen, när man använder Kyypakkaus och hur man ringer 112. Vi gjorde sketcher och visade för varandra. Vi avslutade med tapto.
 
Papegojornas möte 28.10 (äventyrsscouter)
 
Vi lärde oss göra knopar. Vi har gjort pålstek,skotstek och dubbel skotstek. Vi har lekt killerboll. Vi har pratat om hur man säljer julkalendrar och vi fick våra julkalendrar.
 
Hajarnas möte 21.10.2015 (äventyrsscouter)
 
Idag hade vi som tema yxa och stormlykta. Vi började med att leka plåsterhippa ute. Sen gick vi in och gick igenom hur man använder yxa och stormlykta och gick sedan ut och prövade på det. Alla var jätteduktiga. Inne igen funderade vi vad man ska tänka på då man säljer scouternas adventkalendrar. Till sist delade vi ut kalendrar åt alla. Tiden tog slut så vi hann inte tillsammans skriva loggbok eller hålla tapto.
 
Hajarnas möte 7.10.2015 (äventyrsscouter)
 
Vi lekte "under hökens vingar". Sen gick vi in och klädde av oss. De som beställt boken "Ryggsäcken" betalade och fick den. Vi skrev vad man ska packa till ett läger och ritade bilder till. Vi pratade om hur man ska sköta packningen. Till sist skrev vi loggbok och hade tapto.
 
Papegojornas och Hajarnas vandring på Naturstigen 4.10.2015 (äventyrsscouter)
 
Båda äventyrspatrullerna samlades för att gå Naturstigen i Kristinestad. Som uppgift hade vi att göra en god gärning - vi plockade skräp som vi hittade längs med stigen. Vi hittade bl.a. kaffemuggar, korvförpackningar, en rostig tunna, saftburkar och ölburkar. Vid bron hade vi picknic och diskuterade hur man sorterar avfall och hur man kan minska på avfallsmängden. Då vi kom till fågeltornet förde vi metallskräpet direkt till återvinningspunkten som finns bredvid. Vi hade ett perfekt väder för vandringen.
 
Papegojornas möte 30.9.2015 (äventyrsscouter)
 
Idag har vi spelat minifotboll. Vi har lagat regler på papper. Vi har bestämt hur många julkalendrar vi tänker sälja. Vi har suttit och ritat en bidl över kåren. Vi hade tapto.
 
Vrålapornas möte 24.9.2015 (spejarscouter)

Det var 10 mycket ivriga spejarscouter som samlades på skjutbanan i Tjöck för "Grunder i jakt" tillsammans med Tommy. Han berättade allmänt om jakt, varför man jagar, vilka tillstånf man behöver ha och vilka lagar och förordningar man måste följa. 
Alla fick pröva på att skjuta med miniatyrgevär både med och utan stöd. 
Så länge man väntade på sin tur klurade vi på olika tassavtryck och pratade om vilka djur som är fredade respektive jaktbara och vilka konsekvenser det har om du dödar ett fredat djur. Visste du till exempel att en art av näbbmusen är fridlyst och det kan komma att kosta dig 37€ i böter om du åker fast för att ha dödat ett sådant djur?
Mörkret överraskade oss och de sista skotten skjöts i skymningsljus innan mötet avslutades.
 
Hajarnas möte 23.9.2015 (äventyrsscouter)
 
Vi har varit där ute och leka en lek som heter Kani Kani. Vi gick in och där ville vi leka Roskiskungen, men istället skrev vi regler för patrullen. Vi har sett på märken och på kårens fana. Vi lekte en anna lek som heter Följa John i ring. Vi har haft mycket, mycket, mycket,.......Mycket roligt. Vi avslutade med tapto.
 
Papegojornas möte 16.9.2015 (äventyrsscouter)
 
Tema: På stigar och vägar, vilse
Vi åt blåbär. Vi har vandrat på spånbanan. Vi har lärt oss kolla på kartan och använt kompass. Vi lekte på gräset. Vi gick långt i naturen. Vi spelade kartmemory.
 
Vargarnas och Flugsvamparnas möte 14.9.2015 (vargungar)
 
Vi var på scoutstugan "Sälstugon" i Skatan. Vi lekte lekar och lärde oss varandras namn för vi var alla vargungar på plats. Vi delade upp oss i 4 grupper och fick göra olika saker bland annat gjorde vi knopar, lärde oss lite första hjälp, gjorde en spårning och lärde oss säkerhet om eld.
 
Vrålapornas möte 10.9.2015 (spejarscouter)
 
Tema för mötet: Vilse och Vi-anda
Vi inledde mötet med lite namnlekar. Vi satte oss ner och läste karta och kompass. Vi hade kul och fuskade med ögonbindeln när vi vandrade in i skogen. Vi åt blåbär och lärde oss hur man INTE ska göra när man gått vilse i skogen. Vi sökte landmärken för att hitta vår position på kartan och lärde oss samtidigt mera om kompassanvändning. Sen hade vi roller att spela för varandra. Mötet fick ett underligt slut med ett roligt rollspel. 
 
Hajarnas möte 9.9.2015 (äventyrsscouter)
 
Det var roligt.Vi gick mycket och använde karta och kompass på spånbanan. Vi hittade många stenmurar. Vi övade karttecken och lärde oss mycket. I pausen lärde vi oss använda kompass. Vi döpte oss till Hajarna.
 
Flugsvamparnas möte 7.9.2015 (vargungar)
 
Idag har vi:
- varit ute och lekt
- ritat svampar
- haft vårt första möte på höstterminen
- lekt lekar bland annat Kramleken och Hajen kommer
 
Ledarhajk 5-6.9 2015

Det är roligt att vara scoutledare! Att följa med hur scouterna utforskar sin omgivning, lär sig nya saker och tar sig an nya utmaningar är väldigt givande på många sätt. Men att vara ledare är inte alltid lätt... För att ledarna ska få det stöd de behöver, nya kreativa idéer och en chans att umgås besätmde vi oss för att ordna en ledarhajk i smanband med höstens kickoff för hela Kåren. 
Under lördagen gjorde alla kårens ledare handslag för sina uppdrag inom kåren. Tillsammans diskuterades arbetssätt, målsättningar och förväntningar inför det kommande verksamhetsåret. 
Tillsammans tillredde vi en mycket välsmakande middag bestående av bland annat potatissallad,grönsallad och rökt frisk från grannens fiskodling! Eftermiddagens höjdpunkt var kladdkakan som bakades i urgröpta apelsinskal på glöd. Vi åkte iväg på kvällspaddling och beundrade den fantastiska solnedgången utanför Kanonviken innan det var dags för ännu mera mat! Efter att ha avnjutit lyxhotdogs i skenet av levande ljus var det trötta och nöjda ledare som kröp ner i sina sovsäckar. Söndagen inleddes med en riktig dunderfrukost! Från och med nu kommer plättar, bacon och jogurt med färska bär att vara standardfrukost för alla ledare! Efter att ha planerat lite gemensamt program för hösten åkte alla ledare iväg hem med ett leende på läpparna, vilken lyckad helg!